Isolatiefout


Een veel voorkomend probleem in een zonnepanelen installatie is de isolatiefout. Deze fout wordt door eigenaren van een installatie vaak onderschat, aangezien het meestal wordt aangegeven met een foutcode die na een tijd weer verdwijnt. Deze onderschatte fout kost u niet alleen opbrengst, maar kan ook erg gevaarlijk zijn.

Wat is de isolatiefout?

90% van de isolatiefouten ontstaan bij de stekkerverbindingen op het dak. Er komt dan vocht in de stekkers (DC-connectoren), waardoor deze gaan oxideren. De twee belangrijkste redenen dat er vocht in de stekkers komt zijn:

  1. De installateur heeft niet het goede, deugdelijke gereedschap gebruikt, waardoor de stekkers niet goed zijn aangedraaid. Na verloop van tijd kan er vocht in de stekkers komen en moeten de stekkers vervangen worden.
  2. Er zijn stekkers gebruikt die niet geschikt zijn voor de stekkers van de zonnepanelen. Twee stekkers van hetzelfde type kunnen van verschillende fabrikanten niet verenigbaar zijn. Hierdoor zijn ze niet goed aan te sluiten op elkaar, kan de rubberen afsluitring in de stekker zich niet goed afsluiten en droogt deze ring uit. Als de ring is uitgedroogd komt er vocht tussen de stekkers en moeten deze vervangen worden.

Een isolatiefout kan ook ontstaan door een probleem met de Junction box van een zonnepaneel. De Junction box is een aansluitkast achterop het zonnepaneel, waarin de bekabeling is bevestigd. Door Scheuten Solar zijn er 650.000 zonnepanelen van het type Multisol geproduceerd met een fout ontwerp van de Junction box. Begin 2013 is er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gewaarschuwd voor een brandgevaar bij deze panelen, omdat er in verschillende Europese landen al 15 branden waren ontstaan.

Hoe herkent u een isolatiefout?

Een isolatiefout wordt tegenwoordig vaak herkend door de omvormer en aangegeven als foutmelding. Deze foutmelding is vaak Isolation Fault, Isolation Fail of Isolation Error. Daarnaast ziet u deze fout ook terug in uw opbrengst en is daaraan ook eerder te herkennen. U wekt steeds minder stroom op en na een tijd helemaal niks meer.

Wat is het gevaar van een isolatiefout?

De isolatiefout gaat ten koste van uw opbrengst en u zult ook merken dat u steeds minder stroom op gaat wekken. Daarnaast kan er brand ontstaan en kunt u ernstige persoonlijke verwonding oplopen bij het aanraken van de panelen. Er kan brand ontstaan, door twee risico’s:

  1. Er gaat spanning lopen naar de aarde toe, waardoor er een kortsluitstroom ontstaat door de panelen en bekabeling. U krijgt dan stroom als u het systeem aanraakt en het vergroot de kans op brand.
  2. De verbinding tussen de stekker en kabel gaat los zitten, waardoor er een vlamboog kan ontstaan. Een vlamboog is de grootste oorzaak van brand bij zonnepanelen installaties.

Het is dus wenselijk om de isolatiefout in een vroeg stadium te verhelpen.

Weet u niet zeker of er een isolatiefout in uw installatie zit?

Wat kunnen wij voor u doen?

Op de foto ziet u een uitgebrande stekker, dat ook komt door een isolatiefout. Wij hebben deze foto bij een klant gemaakt, waar wij ook een isolatiefout hebben verholpen.

Wij kunnen de isolatiefout uiteraard voor u oplossen. Wij controleren alle stekkers en gaan pas weg als het echt verholpen is. Indien u niet zeker weet of er een isolatiefout in uw installatie zit, kunnen wij altijd een zonnepanelen test uitvoeren. Hierbij meten wij uw hele installatie door en ontvangt u na ons bezoek een rapport waarin wij onder andere een constatering doen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Contact


Neem contact met ons op via dit contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.
Algemene vragen: 0547 - 21 40 24
Technische ondersteuning: 0900 - 78 64 667 (één euro per minuut)

Kort contactformulier
Indien bekend
E-mail (niet verplicht)
Wachtwoord (niet verplicht)